Jakov Čolo: Umro bih za Gospu

Proslavili smo 33. godine Gospinih ukazanja. Gospina ukazanja i dalje su otvorena tema na svim razinama u Crkvi i društvu. Pitanja je o tome mnogo a odgovora malo ili previše. Ovisno kao se uzme. Svatko na svoj način želi promišljati događaje koji Međugorje više od dva desetljeća stavljaju u središte pozornosti šire, kako crkvene, tako i društvene javnosti. Mnogi očekuju jasnu definiciju o Međugorju. No, ona ne postoji. Svatko, zapravo, ima svoju definiciju. Tako je, čini se, i najrealnije. Definicije, po sebi, sputavaju i stavljaju točku kao na završenu priču. Međugorje prije svega ne može stati u jednu definiciju, a još manje se može kazati da je završena priča. Međugorje nadilazi tu kategoriju uokvirenosti. U Međugorju se sve kreće, giba, nastaje... Poruka Međugorja neprestano hodočasti u srca ljudi, a ljudi po Gospi hodočaste Isusu. To je dinamika, a i smisao Međugorja. Tako svaki hodočasnik osobno doživljava milosti koje Bog po Gospi daruje „miljenicima svojim“.

Ako bismo kušali definirati Međugorje u nekoliko rečenica onda tu nezaobilazno spadaju plodovi koji se svaki dan, svaki trenutak zbivaju. Uostalom, i Isusu reče kao ćemo po plodovima biti prepoznati. Plodovi su „adut“ ili „znak osporavan“ koji nikao i nitko ne može zaobići. Zar se može skriti grad na gori ili svijeća na svijećnjaku!? Nikako.

U ovoj priči važni su i svjedoci. Takvih je na tisuće. Oni svojim životom jamče da je Bog na djelu i po Gospi posebno prisutan u današnjem svijetu. Svjedoci su spremni uzeti na svoja pleća i žrtvu kako se ne bi prešutio Gospin glas koji 33. godine govori svakom čovjeku planete koju nastanjujemo. Među tim svjedocima, svakako, središnje mjesto pripada vidiocima. Oni su stavljeni u poziciju onih u kojih su mnoge oči uprte. Od toga pogleda teško se skriti i zato su i oni potrebni naših molitava za budu istiniti, vjerodostojni i ustrajni. U tom kontekstu podsjećam na izjavu vidioca Jakova koju je kao devetogodišnji dječak izrekao pred psihijatrom koji ga upita:

«Jesi ti vidio Gospu?»

«Jesam».

«A što bi ti učinio za nju»?

«Umro bi za nju», zaključi mali Gospin svjedok Jakov.

 

fra Mario Knezović/Glasnik mira