Moj Bog i Ja

Što ljudi kažu tko sam ja? Takav upit je Isusu izrekao pred svojim učenicima. Oni su žurno odgovarali: Ivan Krstitelj, Ilija, jedan od proroka… No, kad Isus upita: A vi, za koga me vi držite, odgovor bijaše otežan. Ipak, Petar prihvati i reče: Ti si Mesija! (usp. Mk 7,28-30)

Imati istinu o svome Bogu vrlo je važno. Moj i tvoj Bog nije nešto, on je Netko. Bog je konkretna osoba, ne nešto daleko i nestvarno. On nije u oblacima. On je u tvome srcu. On se dokraja objavio po bogo-čovjeku Isusu Kristu. Kave su naše slike i poimanja o Bogu? Često se zna dogoditi da mi želimo Boga po svojoj mjeri, a ne da Bog od nas stvara svoje djelo. Boga povremeno svedemo na sredstvo naših potreba, planova i želja. Povremeno razočarano podižemo poglede u nebo s mislima kako je Bog zaboravio na nas jer nije učinio ono što smo htjeli da nam učini.

Prvi stupanj života s Bogom i u Bogu jest dati svoju volju na raspolaganje Bogu. Gospa nam je tu uzor i suputnik. Ona čini ono što Bog hoće, a ne što ona želi. Stoga je Gospa i mogla izgovoriti svoj «fiat». Kršćanski mislilac Dietrich Bonhoeffer u svojim posljednjim zapisima ističe stanje vjernika koje se oslikava kroz «otpor i predanje». Mi se istovremeno opiremo Bogu, ali i tražimo njegovu intervenciju. Moglo bi se reći da Bogu stavljamo granice i sužujemo prostor djelovanja. Tako, zapravo, od Boga pravimo božanstvo ili Idola nalik poganskim kumirima.

Gospa u Međugorju u svojim porukama želi da slijedimo Isusa. To znači u svemu. Tu nema izbora. Nasljedovanje nije deklarativni, nego životni čin i odluka. Ići Božjim stazama znači prihvatiti sve Božje a ne svoje planove. Zato je važno, prije svega, sebi reći istinu u kakvoga Boga vjerujem? Što od Boga zapravo očekujem? I, konačno, je li moj Bog «Bog Isusa Krista», kako jedna knjiga nosi naslov?

fra Mario Knezović/Glasnik mira