Promišljanje: Moj imenjak i ja

Jesi li ikada u životu susreo svoga imenjaka i prezimenjaka? Ja jesam! U ambulanti u 7 i 30 ujutro. Stajao je u čekaonici pred laboratorijem. Četverogodišnjak, drži mater za ruku i sluša vršnjakinju sestru koja ko velika nonstop nešto objašnjava. Trznuh se na svoje ime i prezime kad ga prozvaše, htjedoh izgovoriti da je greška, pa ja sam samo pratnja.

No, imenjak i mater već su bili u ordinaciji. Rekoh si ako je po imenu i prezimenu neće biti dobro! I vidjeh isti smo! Imenjak je drečao grlato kao da je proguto razglas, čuli su ga u administraciji na trećem katu. Osmjehnuh se i sjetih kako sam jedanput pobjegao s bolničkog kreveta dok je doktorica pripremala injekciju, nisam stigao ni gaće do kraja podignuti.

Otvoriše se vrata, imenjak suznih očiju gleda mjesto gdje su mu stavili gazu i flaster. Mater mu pusti ruku potom uze sestru i uvede ju. On se povuče prema zidu. Priđoh, velim ''eto gotovo je'', da ga smirim dodam: ''ne boj se bolan to ti je ko da te malo komarac ugrize'', tješim njega, a ustvari tješim i sebe, jer od svega najviše se bojim igle. Osmjehnu se i prasnu glasno kada ču kako mu sestra dreči u ordinaciji, jer na nju je došao red. Upitah ga ''i tko je kome ukrao ime i prezime?'' Zbuni se, nije razumio, ponovi kako se zove, stidljivo glavom ulijevo i pogledom u pod, ali izusti. Otvoriše se opet vrata laboratorija, sestra nije prestala plakati još dugo dok su rješavali papirologiju i odlazili iz ambulante.

Što će biti s tobom imenjače i prezimenjače?

Znam definitivno prvo ćeš htjeti zaboraviti ovo jutro i ordinaciju. Ali tamo za 15 ili 20 godina, što će biti? Hoćeš li znati da se ne treba tako bojati igle, hoćeš li biti hrabar, znati da vrijediš minimum kao i svi ostali jer te On takvog stvorio, hoćeš li? Rast ćeš, sve ćeš shvaćati, polako, godine su pred tobom, ali nemoj nikada zaboraviti tko je tvoj Bog i kako ga trebaš uvijek slaviti, ne zaboravi poštovati mater i ćaću, ne vrijeđaj i ne ubijaj drugoga svojim riječima i dijelima, voli, do kraja i snažno posebice one koji tebe bez sebičnih interesa vole i ne žalosti ih, ne radi gluposti zbog prizemnih stvari, budi iskren, bez laži i ne žudi za onim što nije vrijedno. Nemoj previše brinuti, jer svako sutra će donositi svoje, a kada te život ''ugrize'', ''ne boj se bolan to ti je kao da te malo komarac ugrize'', zaboli, počeši se, ali idi hrabro dalje!

Za portal fratar.net piše: Karlo B.